In 6 stappen naar het kantoor van de toekomst

IotSpot-kantoor-van-de-toekomst.jpg

Als je als manager volledig in controle wilt zijn, zal je de controle nu en dan uit handen moeten geven. Klinkt tegenstrijdig? Is het totaal niet. Het zorgt voor inzicht. Voor kansen. Voor mogelijkheden. Zoals een aantrekkelijke, productieve, milieubewuste en efficiënte werkomgeving. Hoe je dat doet? Dat hebben we hier voor je op een rijtje gezet.

Comfort zonder hoge kosten


Het kantoor van de toekomst is een werkomgeving waarin alle medewerkers het beste tot hun recht komen. Een omgeving waarin zij altijd goed gefaciliteerd worden zonder overbodige werkplekcapaciteit. Immers, in een aangenaam kantoor zijn er ruime werkplekken. En kost het de organisatie geen extra geld om haar werknemers altijd deze comfort te kunnen bieden. 

Klinkt goed. Hoe bereik ik dat? 

  1. Krijg inzicht. Inzicht over de bezetting en het gebruik van de werkomgeving. Weet je de cijfers? Weet je de redenen waarom medewerkers juist wel of niet voor een bepaalde werkplek kiezen? Zorg dat je die kennis inzichtelijk maakt. Dan pas kun je strategische stappen zetten.
  2. Vergeet even alle regels en randvoorwaarden. Hoe ziet voor jou de ideale werkomgeving er dan uit? Wat als alles mogelijk is? Beschrijf deze omgeving. 
  3. Inventariseer de wensen van de medewerkers. Wat zouden zij echt willen? Weet je dat eigenlijk wel? Of vul je dat in. Door hun wensen vooraf te weten, kun je je plannen naadloos erop afstemmen.
  4. Kies een bijpassende techniek. Je weet nu de cijfers, je kijkt met open blik en je kent de wensen van de medewerkers. Dan is het nu tijd om te kijken naar de technieken die jouw werkplekbezetting naar een hoger plan tillen. Een slimme manier, zonder dat daar dure en complexe systemen voor nodig zijn. 
  5. Kies voor een fase van uitproberen en dan pas implementeren. Waarom kiezen voor een duur en star systeem, als er mogelijkheden zijn die eenvoudig bij jouw organisatie zijn in te voeren.
  6. Blijf kritisch, evalueer voortdurend. Vergeet niet om je medewerkers bij deze evaluatie te betrekken. 

Kun je hulp gebruiken?


Je hoeft het niet alleen te doen. Sterker nog, we kunnen voor jou meten en inzichtelijk maken welke cijfers spelen én wat medewerkers wensen. Neem snel contact met ons op en neem deze week al de eerste stap naar een ideale werkplekbezetting.