Door flexwerken worden werknemers als informatieverwerkende eenheden behandeld

iotspot-door-flexwerken-worden-werknemers-als-informatieverwerkende-eenheden-behandeld_2.jpg

Verlaat de medewerker langer dan 45 minuten zijn werkplek, dan geldt: opgestaan is plaats vergaan. En vooraf vanuit huis een plekje reserveren? Dat mag niet. Dit soort nare ontwikkelingen komen helaas (te) vaak voort vanuit het flexwerken. Ja, het is een logische gedachte om lege werkplekken efficiënter te gebruiken. Maar moet dat echt op een manier die werknemers als vee behandeld? Dit vroeg de Volkskrant zich ook af. Een recent artikel inspireerde ons over dit onderwerp te bloggen.

De nare bijsmaak van het flexwerken

Bijna nooit tussen je directe collega’s kunnen zitten, waardoor werkplekken steeds vroeger in de ochtend geclaimd worden met jassen en tassen. Wel flexwerken verplicht stellen, maar medewerkers geen laptop geven, waardoor ze direct naar huis kunnen als ze geen werkplek bemachtigen. Deze voorbeelden bieden slechts een glimp van de dagelijkse gang van zaken als het om flexwerken gaat. Hoe is het zover gekomen, vroeg Volkskrant zich af? Hoe zijn we werknemers als informatieverwerkende eenheden in plaats van als mensen, gaan zien?

Een onwerkbare situatie

Heb je een meeting, dan mag je hopen dat die niet langer dan 45 minuten duurt, want dan is je flexwerkplek vergeven. Dat is toch onwerkbaar? Ook wordt het vooraf thuis reserveren telkens weer ter discussie gesteld. Meer dan twintig procent van de medewerkers wenst ’s morgens vanuit huis al een werkplek te bemachtigen. Dat biedt hem inzicht en rust. Maar keer op keer wordt dit verzoek weggevaagd. Waarom? 

De oplossing: een luisterend oor

Het zijn de medewerkers die je bedrijf succesvol moeten runnen. Daar moet je heel zuinig mee omgaan. Waarom zou je hen negeren en stellige verzoeken keer op keer afwijzen? Daar komen we toch niet verder mee? Onze oplossing? Bied een luisterend oor en maak de situatie bespreekbaar. Alleen zo komen we samen naar een gewenste situatie. Voor de organisatie én haar medewerkers.