Werken in een zitzak? Back to reality

Iotspot-werken-in-een-zitzak-back-to-reality.jpg

In de jaren negentig ontstond flexwerken vanuit een kostenreductie. Minder bureaus, minder ruimte: minder kosten. In de afgelopen jaren nam deze trend, voornamelijk in startups, een nieuwe hippe vorm aan. Werken in een zitzak, tussen pingpongtafels of aan de bar, als het maar leuk en flexibel is. Slaan we daarin door? Absoluut. Tijd voor wat realiteit. Want wil jij je werk goed doen, dan heb je simpelweg een goede werkplek nodig. Niet een te klein bureau, door kostenbesparing en ook geen hippe zitzak. Laten we teruggaan naar de kern. Naar een ruime werkplek met comfort. En ja, dat is mogelijk zonder extra kosten. Hoe? Met inzicht.  

Weg zekerheid, weg privacy

Introduceert een organisatie het flexwerken, dan verschijnen daar prompt, de kleinere bureaus. Vaak als gevolg van een verhuizing naar een kleinere ruimte. Waarom? Om risico’s te mijden. Deze kleinere bureaus stellen extra werkplekken beschikbaar voor extreme piekdagen. Die komen namelijk voor, een paar dagen per jaar. Is dat nodig? Welnee. Deze organisaties kampen de rest van het jaar namelijk met een overcapaciteit van zo’n dertig procent. Daar waar de werknemer vroeger nog zijn eigen ruime en vaste werkplek had, heeft hij nu geen zekerheid en een (te) kleine werkplek. Weg comfort, weg privacy. En waarvoor? Voor die tien piekdagen per jaar? Daar doe je het hele jaar door toch zeker geen concessie voor? 

Terug naar de ruime werkplek

De derde flexwerktrend die nu ontstaat, verlangt terug naar de ruime werkplek. Want zeg nu zelf. Werk je beter in een hangmat of aan een comfortabel bureau met privacy? Hoe we daar, binnen de grenzen van kostenbesparing, naar terugkomen? Met het juiste inzicht; inzicht over de bezetting en het gebruik van de werkomgeving. Want heeft een bedrijf dit inzichtelijk, dan is die dertig procent overcapaciteit zo door te vertalen, in ruimere werkplekken. En is daar dan die gevreesde piekperiode? Krijg dan inzichtelijk welke medewerkers welke dagen wel of niet naar kantoor toe komen. Weer dat stukje inzicht. En een beetje schipperen. Alles voor een jaar comfortabel werken. Dat is toch heel reëel?   

Van 30% overcapaciteit naar gastvrijheid

Laten we van overcapaciteit naar gastvrijheid gaan. Van te veel en te kleine werkplekken naar voldoende en comfortabele bureaus. Hoe? Simpelweg met inzicht in gebruik. Want inzicht is de sleutel voor het kantoor van de toekomst.