Weg met de hokjesgeest!

iotspot-flexible-departments.jpg

Loop je vandaag de dag een standaard kantoor binnen, dan toont zich direct de hokjes geest; afdelingen. Op verdieping 1 vind je sales, op verdieping 2 finance en op verdieping 3 de marketingcrew. Dit vinden wij heel normaal, maar waarom eigenlijk? Natuurlijk behoeven sommige afdelingen binnen een bedrijf, zoals het callcenter, één vaste plek. Maar over het algemeen zijn alle andere afdelingen flexibel. De onderverdeling in afdelingen houdt ‘vaste’, vaak lege werkplaatsen in stand en gaat interactie tussen afdelingen tegen. Wordt het niet tijd voor een meer dynamische inrichting van het kantoor? 

2 x een onnodig probleem

Door deze, in mijn ogen ouderwetse afbakening, creëer je twee onnodige problemen. Ten eerste ga je een goede verdeling van werkplekken tegen. Zo zie je vaak dat de ene afdeling overvol zit terwijl de andere afdeling bijna leeg staat. Officieel mag iedereen overal zitten, maar medewerkers durven dit niet. Ze houden vast aan de zekerheid van de indeling per afdeling. Een indeling die tevens onderling contact tussen deze afdelingen tegenwerkt. Alles verloopt via de mail. Zonde. 

Meer dynamiek

Wat nu als we een kantoor volledig openstellen? Wat nu als we medewerkers eens zelf laten bepalen waar zij mogen zitten? En ja, dat mag nog steeds iedere dag op dezelfde plek, maar per afdeling geven we hier geen stempel meer aan. Creëer je zo niet veel meer dynamiek in een bedrijf? Wanneer je medewerkers van verschillende afdelingen mixt, ontstaat meer interactie én onderling respect. Men spreekt elkaar en werkt nauw samen. Dat resulteert in minder mailverkeer en een betere samenwerking. 

Doe eens sociaal

Een slimme dienst als iotspot begeleidt een dergelijk proces efficiënt. In de app zien medewerkers wie waar zit (en zichtbaar zijn bepaal je zelf). Dat motiveert gelijk om eens een gesprekje aan te knopen in plaats van een mail op te stellen. En zeg nou zelf, dat is toch veel socialer?